You are currently viewing Aandacht voor opsporing mensenhandel verslapt

Aandacht voor opsporing mensenhandel verslapt

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. © ANP

MENSENHANDEL

De Nationale Politie en het Openbaar Ministerie geven aanzienlijk minder prioriteit aan de opsporing van mensenhandel. Het aantal potentiële slachtoffers van mensenhandel daalt in rap tempo. Die daling is volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en een groep van elf hulporganisaties, waaronder CoMensha, echter zeker geen gevolg van een afname van dit delict.

Hoewel de cijfers over 2016 nog niet definitief zijn, denkt CoMensha dat vorig jaar het aantal meldingen van potentiële slachtoffers – bijvoorbeeld meisjes die gedwongen worden tot betaalde seks – is gedaald tot rond de duizend of zelfs minder.

Dat is het derde jaar op rij dat er sprake is van een daling. In 2014 en 2015 telde CoMensha respectievelijk 1561 en 1321 mogelijke slachtoffers. Die daling van het aantal slachtoffers ging gepaard met een daling van het aantal verdachten. In 2014 stonden bij het OM nog 282 verdachten van mensenhandel ingeschreven, een jaar later waren dat er nog maar 217.

Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer, met in haar kielzog de elf organisaties die zich het lot van de slachtoffers aantrekken, maken zich grote zorgen over het gebrek aan urgentie bij de opsporing. Vorig jaar kreeg zij van de inmiddels vertrokken minister Ard van der Steur de toezegging dat er extra geld en aandacht zou komen voor de aanpak van mensenhandel.

Speciale verblijfsregeling

Bij de organisaties heerst teleurstelling dat het in de praktijk bij woorden blijft, en dat er geen sprake is van een stijging van het aantal meldingen. Veel capaciteit is bij de opsporing van  mensenhandel weggehaald en volgens de groep van elf terechtgekomen bij terrorismebestrijding en radicalisering.

Voor mogelijke buitenlandse slachtoffers van mensenhandel geldt een speciale verblijfsregeling. Die regeling is echter onvoldoende aantrekkelijk. Mogelijke slachtoffers kiezen daarom voor een asielprocedure, omdat die route kansrijker wordt geacht. Dat betekent in de praktijk dat zij hun asielaanvraag niet ‘belasten’ met het verhaal over mensenhandel, waardoor er ook geen melding komt bij de politie.

De groep van hulporganisaties wil dat er één regeling komt voor slachtoffers van mensenhandel. In januari 2015 is er een speciaal project gestart door de Nationale Politie voor de opsporing van uitbuiting van kinderen uit Oost-Europa. Dat team is inmiddels opgeheven, tot teleurstelling van de elf hulporganisaties.